Hörneå bys hemsida www.becken.se
Rune Öström - om Bert-Åke Varg i DN
Rune Öström, Becken-Webbens distansskribent från Rosersberg och tidigare Håknäs, återkom angående Bert-Åke Varg som gick bort på nyårsafton. Rune har tidigare berättat om hans möte med Bert-Åke i unga år.
Dessutom läser Rune Dagens Nyheter och skickade en artikel skriven av DN:s skribent Clas Svahn med rubriken ”Bert-Åke Varg har gjorts sitt värv”. Vill man läsa artikeln får man logga in på DN eller hitta en tidning, detta med hänsyn till copyright. Becken-Webben kan istället göra ett referat och kommentera några minnesvärda detaljer i det Clas Svahn skrivit.
<<<oOo>>>
Bert-Åke var född 1932. DN:s skribent Clas Svahn berättar att Bert-Åke hade två bröder. Den sex år yngre brodern Lars-Olov dog i difteri när Bert-Åke bara var nio år gammal. En annan broder hette Theo ”som med tiden skulle börja spela i Hörneforsbandet Max Fenders”. Denna information knyter ihop banden på Becken-Webben! Vi uppmärksammade nyligen Max Fenders frontfigur Mats Långström som sorgligt dog bara två veckor innan Bert-Åke. I samma band spelade således Bert-Åkes bror Theo Lundström (se bild 3 i denna länk). Theo bör ha varit född 1947 enligt efterforskning på nätet.
Clas Svahn berättar vidare att Bert-Åkes gick sex år i skola. Lärarinnan antydde för pappa Lundström att sonen ”Bert-Åke var oduglig på det mesta”. Pappa Lundström kontrade med att ”sonen skulle bli skådespelare”. Bert-Åke själv lär ha haft planer på att bli folkskollärare men ”brist i botanik satte stopp”, kanske ett av de områden som lärarinnan åsyftade.
Bert-Åke vann en sångtävling i Umeå med att sjunga ”Ave Maria” vilket resulterade i en resa till Stockholm där han fick sjunga i radio och medverka i en journalfilm på SF. Bert-Åke fortsatte i linje med pappa Lundströms intuition och gick på Calle Flygares Teaterskola i Stockholm.
Genombrottet kom med en skivinspelning av Ulf Peder Olrogs och Alf Pröysens ”Kökspolka” 1956. En sökning på nätet föreslår året 1953 för Kökspolkan i en inspelning med Britta Lindmark och Bert-Åke Varg till musik av ”William Linds glada spelmän”. Just denna version kan inte avlyssna på nätet, istället får man hålla tillgodo med Harry Brandelius och Ingalill Rossvald till musik av Puttes Köksgäng - även den inspelad 1953. Skivbolagsdirektören tyckte att namnet ”Bert-Åke Lundström var för alldagligt”, och det fick bli ”Varg” istället. Ett annat genombrott var då Bert-Åke underhöll på Solgården i Hörnefors 1954, som inte omnämndes i DN!
Bild 1. Bert-Åke Varg uppträder på Solgården i Hörnefors, 1954.
Förutom sång och artisteri bidrog Bert-Åke med sin röst i flera sammanhang. Ett exempel var som teaterdirektören i adventskalendern ”Gumman som blev liten som en tesked” - eller rätt och slätt - ”Teskedsgumman” med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt. En långkörare var ”Fablernas värld” med 640 avsnitt där Bert-Åke bland annat gav röst åt Pentti Varg, eller som ugglan Helge i programmet ”Från A till Ö”, eller som polisduon Dupont i TV-serien ”Tintin”. Den senare strömmades 35 miljoner gånger vilket gav en platina-skiva till Bert-Åke.
Clas Svahn noterar att Bert-Åke medverkat i över 120 filmer och i över 5000 teaterföreställningar på olika scener, bland annat; Oscar, Maxim, Vasan, Intiman, Hamburger Börs, Stockholms Stadsteater, och på Oscar. Clas Svahn missade Hörneforsgården och dess nyårsrevyer och Solgårdens pensionärshem.
Bert-Åkes medverkade i TV-serien ”Rederiet” som maskinisten Gustav Sjögren. Detta beskriver Clas Svahn som Bert-Åkes mest folkkära bidrag, mellan åren 1992 och 2002. I 2022 års upplaga av ”Sommar i P1” yttrade Bert-Åke följande ord:
”Sedan tycker jag att man ska sluta prata om att man ska dö. Bättre då att säga till sig själv: Du föddes, nu har du gjort ditt värv och din vandring här på jorden. Hoppas du har gjort något bra. Nu är du på väg hem.”
Bert-Åkes hemresa påbörjades således på nyårsafton 2022, kanske via Hörnefors!
Gunnar Engström, 2023-01-10
Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se